Tudtad?

Hogy a kávé fogyasztása felére csökkentheti a májrák kockázatát?

Friss kutatások igazolják, hogy a kávézás csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát. Napi három csésze elegendő, hogy a leggyakoribb típusú májrák, a HCC vagy hepatocelluláris karcinóma kisebb eséllyel alakuljon ki. A HCC a rák harmadik leghalálosabb formája, de egy új tanulmány szerint csökken a kialakulásnak kockázata, ha kávét iszunk. Az italt fogyasztóknál 40%-al csökkent a kockázat a nem kávázókhoz viszonyítva. A kávé és a máj közti kapcsolatot már korábban felfedezték, de milánói kutatók újraértékelték a legfrissebb tanulmányokat – összesen 16-ot-, hogy alátámasszák a korábbi eredményeket. Ez egy újabb pozitívum, ami a kávé fogyasztása mellett szól az eddigi tanulmányokhoz, ami szerint a cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszhat a kávézás.